სურსათის ეროვნულმა სააგენტომ მესამე კვარტლის კონტროლის შედეგები გამოაქვეყნა.
მათ შორის მოცემულია საწარმოთა ინსპექტირების შედეგები.
აღსანიშნავია, რომ ინსპექტირების ფარგლებში სააგენტოს წარმომადგენლებმა ქუთაისში მდებარე ობიექტიც შეამოწმეს. რომლის ფარგლებშიც, 27 ობიექტში სხვადასხვა ტიპის კრიტიკული შეუსაბამობა დაფიქსირდა.
1.შპს მუხნარი 2000 (კაფე-ბარი, რესტორანი) – იმ სათავსში, სადაც ხდება სურსათის წარმოება/გადამუშავების ღია პროცესი, აღმოჩენილია მწერები; დაკიდულ კონსტრუქციებზე, სადაც მიმდინარეობს სურსათის წარმოების/გადამუშავების ღია პროცესი, წარმოიქმნება კონდენსატი
და ბინძურდება სურსათი; სურსათთან შეხებაში მყოფი საგნები, აღჭურვილობები და
მოწყობილობები კოროზირებულია; არ სუფთავდება ის საგნები, აღჭურვილობები, მოწყობილობები და ზედაპირები, რომელიც შეხებაშია სურსათთან; წარმოების, გადამუშავების, დისტრიბუციის, მათ შორის შენახვის ეტაპებზე არ არის დაცული ტემპერატურული რეჟიმი
2. შპს გოშა (ლუდის ბარი) – სამზარეულოში აღმოჩენილია მწერები
3 .შპს ფარი (აგრარული ბაზარი) – მჟავეულის სარეალიზაციო ფართის კედლები დაზიანებულია, არ ექვემდებარება დასუფთავებას და დეზინფექციას, რამაც შესაძლებელია გამოიწვიოს სურსათის დაბინძურება; ბურღულეულის(მჭადის ფქვილი) და ჩურჩხელების/ჩირეულის სარეალიზაციო ფართების ჭერი დაზიანებულია, გროვდება ჭუჭყი და ცვივა ნაწილაკები; დარღვეულია სურსათის შენახვის ტემპერატურული რეჟიმი;
სურსათის ტრანსპორტირებისა და შესანახად განკუთვნილი ჭურჭელი არ ექვემდებარება დასუფთავებას და დეზინფექციას
4. სს ქუთაისის საკონდიტრო ფაბრიკა ნუგბარი (ლუდის ბარი) – სამზარეულოში სავენტილაციო სისტემის ქოლგაზე შეინიშნება კონდენსატი და ბინძურდება მზა საკვები; სავენტილაციო არხები დაბინძურებულია; ცვივა ნაწილაკები და ბინძურდება სურსათი
5. კულინარი (ნახევარფაბრიკატების წარმოება) – საწარმოში აღმოჩენილია მწერები; ხორცის დასამუშავებელ ოთახში კედლის ნაწილი არ ექვემდებარება დასუფთავებას და დეზინფექციას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს სურსათის დაბინძურება;
მაცივრების ჭერზე დაგროვილია დიდი რაოდენობით კონდენსატი; სურსათისათვის განკუთვნილი ზოგიერთი ჭურჭელი დაზიანებულია;
ხორცის ფარშის მოსარევად გამოიყენება არასასურსათო დანიშნულების აპარატი; სურსათის შესაფუთად გამოიყენება მეორადი ყუთები
6. შპს “ქაშერი” (ცხოველთა სასაკლაო) – დარღვეულია სურსათის წარმოება/გადამუშავების, შენახვის ტექნოლოგიური
პროცესის ნაკადურობა; არ ხდება იმ საგნების, აღჭურვილობების, მოწყობილობებისა და ზედაპირების
დასუფთავება და საჭიროების შემთხვევაში დეზინფექცია, რომელიც
შეხებაშია სურსათთან; წარმოების, გადამუშავების, დისტრიბუციის, მათ შორის შენახვის ეტაპებზე არ
არის დაცული სათანადო ტემპერატურა; გადასაზიდი საშუალებებს (ტრანსპორტი)
რომლებსაც შეხება აქვს სურსათთან, არ უტარდება დასუფთავება ან/და დეზინფექცია
7. შპს ნიკორა 2015 (ცხოველთა სასაკლაო) – დარღვეულია სურსათის(საქონლის ხორცის) წარმოების ტექნოლოგიური პროცესის ნაკადურობა
8. ირაკლი ლევიძე (სასადილო) – სამზარეულოს კედლები, სავენტილაციო სისტემა დაფარულია კონდენსატით; ცვივა ნაწილაკები; არ სუფთავდება რეგულარულად ის საგნები, რომელიც შეხებაშია სურსათთან
9. ზაზა მარდალეიშვილი (ხორცის რეალიზაცია) – კამერა მაცივარში წარმოიქმნება კონდენსატი, რაც იწვევს სურსათის დაბინძურებას; არ არის დაცული სურსათის შენახვისა და გადამუშავების ტემპერატურული რეჟიმი
10. მიხეილ ფოცხვერაშვილი (კაფე-ბარი, რესტორანი) – იმ სათავსში, სადაც მიმდინარეობს სურსათის წარმოება/გადამუშავების ღია პროცესი, აღმოჩენილია მწერები; დაზიანებულია კედელი, რომელიც არ სუფთავდება
11. მაკა სილაგაძე (კაფე-ბარი, რესტორანი) – სამზარეულოში აღმოჩენილია მწერები; დაზიანებულია ჭერი და ცვივა ნაწილაკები, რაც ქმნის სურსათის დაბინძურების რისკს; გამწოვი ქოლგებზე დაგროვილია დიდი რაოდენობის კონდენსატი
12. ბუკა 2007 (პურის საცხობი, თონე) – არ ტარდება სადეზინსექციო და სადეზინფექციო სამუშაოები; აღმოჩენილია დიდი რაოდენობით მწერი,
13. ლაშა გენელიძე (ხორცის რეალიზაცია) – ხორცის შესანახი მაცივრის ჭერზე წარმოიქმნება კონდენსატი, რაც აბინძურებს სურსათს; არ ტარდება სადეზინფექციო სამუშაოები; კოროზირებულია სურსათთან შეხებაში მყოფი საგნები
14. ქუთათური (ცხოველთა სასაკლაო) – მზა პროდუქციის ოთახ-მაცივრის ჭერზე წარმოიქმნება კონდენსატი, რაც იწვევს სურსათის დაბინძურებას; დარღვეულია სურსათის შენახვის ტემპერატურული რეჟიმი
15. შ.პ.ს. ასტერი (კაფე-ბარი, რესტორანი) – კამერა მაცივარში შეინიშნება კონდენსატი; დარღვეულია ტემპერატურული რეჟიმი
16. აქ-ჩევ (კაფე-ბარი, რესტორანი) – სათავსში არის ანტისანიტარია – აღმოჩენილია მწერები; არ სუფთავდება ის საგნები, რომლებიც შეხებაშია სურსათთან; სავენტილაციო მილი დაფარულია კონტენსატით
17. შპს ბებერი მუხები (კაფე-ბარი, რესტორანი) – იმ სათავსში, სადაც ხდება სურსათის წარმოება/გადამუშავების ღია პროცესი,
აღმოჩენილია მწერები; არ ხდება იმ საგნების, აღჭურვილობების, მოწყობილობებისა და ზედაპირების
დასუფთავება და საჭიროების შემთხვევაში დეზინფექცია, რომელიც
შეხებაშია სურსათთან; კოროზირებულია ინვენტარი
18. თინათინი ჩხობაძე (კაფე-ბარი, რესტორანი) – გაზქურის თავზე მდებარე სავენტილაციო ქოლგა დაფარულია დიდი რაოდენობით კონდენსატით და ბინძურდება სურსათი
19. ვეფხვია გვენეტაძე (კაფე-ბარი, რესტორანი) – კამერა მაცივარი და გამწოვი სისტემა დაფარულია კონდენსატით
20. გელა დოგუზოვი (კაფე-ბარი, რესტორანი) – კამერა-მაცივრის იატაკი დაზიანებულია და არ იძლევა რეცხვა-დეზინფიცირების საშუალებას; აგრეგატი დაფარულია კონდენსატით; ტაფები სათანადოდ არ სუფთავდება; კოროზირებულია ხორცის საკიდი კაუჭები
21. შპს მზიური (სადისტრიბუციო კომპანია) – სასაწყობე ფართში აღმოჩენილია მავნებლები; შენობაში არის ანტისანიტარია; არ არის დაცული სურსათის შენახვის ტემპერატურული რეჟიმი.
22. რამაზი შვანგირაძე (კაფე-ბარი, რესტორანი) – დარღვეულია სურსათის გადამუშავების ტექნოლოგიური პროცესის ნაკადურობა
23. შ.პ.ს. კო-მა (კაფე-ბარი, რესტორანი) – ანტისანიტარია სამზარეულოში; სავენტილაციო სისტემის ქოლგები დაფარულია კონდენსატით და ხდება სურსათის დაბინძურება; დაზიანებული კედლებიდან ცვივა ნაწილაკები და ბინძურდება სურსათი
24. ,,ლაკოსტა” (კაფე-ბარი, რესტორანი) – სამზარეულოს სექციებსა და ხორცის დასამუშავებელ ოთახში აღმოჩენილია მწერები; გამწოვ მოწყობილობებზე დაგროვილია კონდენსატი, რაც ქმნის გაზქურაზე მოსამზადებლად განთავსებული სურსათის დაბინძურების რისკს; დარღვეულია ტემპერატურული რეჟიმი
25. შპს სანაპირი +4 (კაფე-ბარი, რესტორანი) – სამზარეულოსა და მაცივარ ოთახში დაფიქსირდა დიდი რაოდენობით მწერი; სავენტილაციო სისტემის ქოლგები და კამერა-მაცივარი დაფარულია დიდი რაოდენობით კონდენსატით, რაც იწვევს სურსათის დაბინძურებას; დაზიანებული ჭერიდან ცვივა ნაწილაკები
26. ამირანი ბანძელაძე (საცხობი) – საცხობი არ არის უზრუნველყოფილი წყლით; საწარმოში აღმოჩენილია მწერები, ბიზნესოპერატორი არ ატარებს სადეზინსექციო სამუშაოებს; სავენტილაციო სისტემა დაფარულია კონდენსატით, რამაც შესაძლებელია გამოიწვიოს სურსათის დაბინძურება; ცომის დასამუშავებელი მაგიდის ზედაპირები დაზიანებულია
27. შპს ლიზი (პურის საცხობი, თონე) – ანტისანიტარია, არ ტარდება დეზინფექცია; დაზიანებული ჭერიდან ცვივა ნაწილაკები; კოროზირებულია პურის საცხობი ფორმები
ცნობისთვის, კრიტიკული შეუსაბამობა არის შეუსაბამობა, რომელიც მაღალ რისკს უქმნის ადამიანისა და ცხოველის სიცოცხლესა და ჯანმრთელობას, რომელიც არის კონკრეტული საწარმოო პროცესის დროებითი შეჩერების საფუძველი ასეთი სახის შეუსაბამობის აღმოფხვრამდე.