„არავითარ შემთხვევაში არ შეიძლება მოხარშული ისპანახის მიღება“-ამერიკელი დოქტორ უოკერის კვლევის გასაოცარი შედეგი
ისპანახის წვენი
უხსოვარი დროიდან იცოდნენ, რომ ისპანახი ძალზე აუცილებელია მთელი საჭმლის მომნელებელი ტრაქტისთვის, კუჭიდან დაწყებული და მსხვილი ნაწლავით დამთავრებული.
უმი ისპანახის სახით ბუნებამ ადამიანი მოამარაგა ჩინებული ორგანული ნივთიერებით ნაწლავის ტრაქტის გასასუფთავებლად და ფუნქციათა აღსადგენად. კარგად მომზადებული უმი ისპანახის წვენს, ყოველდღე ნახევარი ლიტრის დალევის შემთხვევაში შეუძლია რამდენიმე დღეში ან კვირაში უშველოს უმძიმესი ფორმის ყაბზობას ( კუჭში შეკრულობას ). სასაქმებლებს სამწუხაროდ ისე იყენებენ , რომ არ ესმით რა ხდება სინამდვილეში. ნებისმიერი ქიმიური ან არაორგანული სასაქმებელი გამაღიზიანებლად მოქმედებს, ხელს უწყობს ნაწლავის კუნთებს მის სასაქმებლის გამოყოფას. პრაქტიკამაც სავსებით თვალნათლივ დაადასტურა, რომ სასაქმებლის მიღების ჩვევა იწვევს სულ უფრო და უფრო ძლიერი სასაქმებლის მიღების აუცილებლობას. ამის შედეგად ყაბზობის განკურნვა არ ხდება, არამედ ვითარდება ადგილობრივ ქსოვილთა, კუნთებისა და ნერვების ქრონიკული უმოქმედობა.
სასაქმებელი საშუალებები უბრალოდ ნაწლავთა პროგრესული დეგენერაციის გამომწვევი გამაღიზიანებლებია.
უმი ისპანახის წვენი ძალზე ეფექტურია არა მარტო ნაწლავედის ქვედა ნაწილის, არამედ მთელი საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის გასუფთავებისათვის, ხელს უწყობს მათ გაჯანსაღებას.
ისპანახის სხვა ძვირფასი თვისებაა მისი ზემოქმედება კბილებსა და ღრძილებზე და პიორეასგან ( ჩირქდენისგან ) დაზღვევა. ეს დაავადება სურავანდის მსუბუქი ფორმაა და იწვევს ორგანიზმში სწორედ იმ ელემენტების ნაკლებობას, რომლებსაც სტაფილოსა და ისპანახის წვენები შეიცავს. მოხარშული ბურღულების, გასუფთავებული შაქრისა და სხვა არასრულფასოვანი საკვებით კვების, აგრეთვე ვიტამინის ნაკლებობის შედეგად იწყება ღრძილიდან სისხლდენა და კბილის პულპის ფიბროიდული დაშლა. ( კბილის პულპა – რბილობი, რომლითაც ამოვსებულია კბილის გვირგვინისა და ფესვის ღრუ – მთარგმ. ).
ამის საბოლოოდ აღმოფხვრა მხოლოდ უმი ნატურალური მცენარეული საკვების და განსაკუთრებით საკმარისი დოზის სტაფილოსა და ისპანახის წვენის მიღებითაა შესაძლებელი. ორგანიზმის ისეთი დარღვევები, როგორიცაა: ნაწლავთა წყლულები, ავთვისებიანი ანემია, კონვულსიები, ნერვული სისტემის აშლილობა, თირკმელზედა და ფარისებრი ჯირკვლების სეკრეციები, ნევრიტი ( ნერვის ანთება ), ართრიტი, აბსცესები (ჩირქგროვა-ქსოვილის ან ორგანოს შემოფარგლული დაჩირქება ) და ფურუნკულები ( კანის საოფლე და ცხიმოვანი ჯირკვლების ჩირქოვანი ანთება: ძირმაგარა – მთარგმ. ), კიდურების შეშუპებები, სისხლდენისაკენ მიდრეკილება, ძალ-ღონის დაკარგვა, რევმატული და სხვა ტკივილები, გულის ფუნქციების მოშლა, დაბალი და მაღალი სისხლის წნევა, მხედველობის დაქვეითება, თავის ტკივილი ( შაკიკისებურიც ). უწინარეს ყოვლისა, შედეგია ნაწლავების ქვედა ნაწილებში ნარჩენების დაგროვებისა, აგრეთვე ორგანიზმში იმ ზოგიერთი ელემენტის ნაკლებობისა, რომლებსაც შეიცავს უმი სტაფილო და ისპანახი. ორგანიზმისთვის ამ ელემენტების მიწოდების ყველაზე ეფექტური და სწრაფი საშუალებაა ყოველდღიურად არანაკლებ თითო პინტა ( პინტა – 0,56 ლიტრი ) უმი ბოსტნეულის წვენის დალევა, იმ აუცილებელი პირობით, რომ დიეტიდან გამოირიცხოს ხორცეული და ორგანიზმის სხვა დამანაგვიანებელი პროდუქტები.
ისპანახი, სალათა და წყლის წიწმატი, სტაფილოსა და მწვანე წიწაკასთან ერთად, ბოსტნეულის ის სახეობებია, რომლებიც ყველაზე ბლომად შეიცავენ C და E ვიტამინებს. ორგანიზმში ვიტამინის ნაკლებობაა მუცლის მოშლის, აგრეთვე, როგორც დედაკაცთა, ისე მამაკაცთა სქესობრივი უძლურებისა და უნაყოფობის ერთ-ერთი მიზეზი. დამბლის ბევრი ფორმაც ვიტამინის ნაკლებობის შედეგია. მისი ნაკლებობა იწვევს ნივთიერებათა ცვლის და საერთოდ კარგი გუნებაგანწყობის გაფუჭებას.
მჟაუნმჟავა ნაწლავედის მუშაობის იმდენად მნიშვნელოვანი ელემენტია, რომ ჩვენ მას ცალკე თავი დავუთმეთ.
არავითარ შემთხვევაში არ შეიძლება მოხარშული ისპანახის მიღება ( გარდა იმ შემთხვევებისა, როცა ძალიან გვინდა ჩვენს თირკმლებში მჟაუნმჟავის კრისტალების დაგროვება, რასაც თირკმელების ტკივილები და დაავადებები მოჰყვება ). როცა ისპანახი იხარშება ან კონსერვირდება, მჟაუნმჟავას ატომები მაღალი ტემპერატურის ზემოქმედებით არაორგანულ ატომებად იქცევა და მათ შეუძლიათ თირკმელებში მჟაუნმჟავას კრისტალების წარმოქმნა.