წვენებში ზოგიერთი არასასიამოვნო დანამატის გამოვლენა სახლის პირობებშიცაა შესაძლებელი.
მაგალითად, ძალიან იოლია გაარკვიოთ, შეიცავს თუ არა წვენი კონსერვანტებს: გადმოასხით წვენი ჭიქაში და გააჩერეთ თბილ ოთახში. თუ პროდუქტი კონსერვანტს არ შეიცავს, მან მეორე დღესვე „დუღილი“(იგულისხმება ბაქტერიული დუღილი, რომელსაც თან ახლავს ბუშტუკების წარმოქმნა და პროდუქტის ამჟავება) უნდა დაიწყოს. თუ წვენში 2-3 დღის განმავლობაში დუღილი არ დაიწყო, ეს იმას ნიშნავს, რომ მასში კონსერვანტია დამატებული. მოერიდეთ ასეთი წვენის შეძენას, განსაკუთრებით ბავშვებისთვის (ბავშვებში კონსერვანტებმა დისბაქტერიოზი შეიძლება გამოიწვიოს).
არსებობს აგრეთვე რამდენიმე მარტივი მეთოდი წვენებში ხელოვნური საღებავების აღმოსაჩენად. მაგალითად:
- ცოტაოდენ წითელი ფერის წვენს დაუმატეთ სოდა და აანჯღრიეთ. თუ წვენის ფერი შეიცვალა (მოლურჯო გახდა), ეს ნიშნავს რომ წვენის ფერი ნატურალურია. თუ წვენის ფერი არ შეიცვალა და კვლავ ისეთივე წითელი დარჩა, როგორიც იყო – ეს ხელოვნური საღებავის მაჩვენებელია.
- კიდევ ერთი მარტივი ცდა: აიღეთ 1 ჩაის კოვზი წვენი და დაამატეთ 3-4 წვეთი 10%-იანი ამიაკის წყალხსნარი (ანუ ნიშადურის სპირტი. იყიდება აფთიაქებში) და ნარევი მიიყვანეთ ადუღებამდე. თუ წვენი ნატურალურია, იგი გამუქდება, ხოლო თუ წვენს სინთეზური საღებავი აქვს დამატებული, მისი ფერი არ შეიცვლება.
და კიდევ ერთი რჩევა: არ მოგატყუოთ წვენზე წარწერამ მასში დიდი ოდენობით C ვიტამინის შემცველობის თაობაზე. C ვიტამინი, ანუ ასკორბინის მჟავა, თავისთავად კონსერვანტიცაა და მას ხშირად ამ მიზნით უმატებენ პროდუქტებს. ამიტომ მისი დიდი ოდენობა პროდუქტში ყოველთვის ნატურალურობის მაჩვენებელი არ არის. საქართველოს კანონმდებლობა კრძალავს კონსერვანტად (ანტიოქსიდანტად) დამატებული ასკორბინის მჟავის მითითებას ეტიკეტზე, როგორც C ვიტამინის.