სოფლის ნობათის რძის ნიმუშებში, მათ შორის საბავშვო პროდუქტში აფლატოქსინი გამოვლინდა, რაც ადამიანის ჯანმრთელობას საფრთხეს უქმნის – ინფორმაციას სურსათის ეროვნული სააგენტო ავრცელებს:
რა არის ალფატოქსინი M1
განსაზღვრებას www.eurolab.net-ზე ვკითხლობთ:
აფლატოქსინები გვხვდება სხვადასხვა საკვებსა და ცხოველთა საკვებში. საკვების დაბინძურებას აფლატოქსინის ტოქსინით დღეს განსაკუთრებული მნიშვნელობა აქვს. სხვადასხვა კვლევა აჩვენებს აფლატოქსინის M1-ის დიფერენციალურ გამოყოფას ცხოველის რძეში. ამიტომ, ამ ტოქსინის მნიშვნელობა და მისი როლი ჯანმრთელობაში მუდმივად იკვლევს.
აფლატოქსინები მიზნად ისახავს ღვიძლს, იმუნურ სისტემას, თირკმელებს და სხეულის სხვა ორგანოებს. აფლატოქსინი B1 არის ცნობილი ყველაზე ძლიერი და ბუნებრივად წარმოქმნილი კანცეროგენი ( ქიმიური ნივთიერება, ფიზიკური გამოსხივება ან ონკოგენური ვირუსი, რომლის ადამიანის ან ცხოველის ორგანიზმზე მოქმედებაც ზრდის ავთვისებიანი სიმსივნეს წარმოქმნის ალბათობას.). აფლატოქსინების მეტაბოლიზმი განსხვავდება სახეობებში.
აფლატოქსინები მსოფლიოში აღიარებულია, როგორც ყველაზე მნიშვნელოვანი მიკოტოქსინები საკვებ პროდუქტებში და ცხოველთა საკვებში მათი ჰეპატოტოქსიურობისა და კანცეროგენურობის გამო. აფლატოქსინები სოკოს მეტაბოლიტებია, რომლებიც გვხვდება საკვებსა და საკვებში. როდესაც მწერები ჭამენ საკვებს, რომელიც შეიცავს აფლატოქსინს B1, ეს ტოქსინი მეტაბოლიზდება და აფლატოქსინი M1 გადადის რძეში. კიბოს კვლევის საერთაშორისო სააგენტომ აფლატოქსინი B1 და აფლატოქსინი M1 კლასიფიცირებულია ადამიანის კანცეროგენებად. ბოლო წლებში დიდი კვლევა ჩატარდა ტოქსინების ზემოქმედებისა და კიბოს უჯრედების შესახებ. ამ კვლევებმა აჩვენა, რომ აფლატოქსინი M1, დიდი შემაშფოთებელი ტოქსინი, წარმოიქმნება ძუძუმწოვრების რძეში, რომლებიც იკვებებიან დაბინძურებული საკვებით. დადგინდა, რომ ძროხების რძეში აფლატოქსინი B1-ის სახით აფლატოქსინი M1-ის ტრანსპორტირება მერყეობს 0,3 პროცენტიდან 6,2 პროცენტამდე. შედეგად, აფლატოქსინი M1 არის ერთადერთი მიკოტოქსინი, რომლისთვისაც რძეში ნარჩენების მაქსიმალური ზღვარი დაწესებულია.
მიუხედავად ამდენი კვლევისა, რომელიც ბოლო წლებში ჩატარდა, ადამიანის ჯანმრთელობისთვის რისკის სრული შეფასება არ დასრულებულა. საჭიროა მეტი გამოკვლევა ადამიანის ჯანმრთელობაზე ზემოქმედების დასადგენად, განსაკუთრებით ბავშვებში, რომლებიც უფრო მგრძნობიარენი არიან მოწამვლის მიმართ ბიოლოგიური და ექსპოზიციის მიზეზების გამო.
ზოგადად, აფლატოქსინი M1 მიღებულია, როგორც აფლატოქსინი B1-ის ქვეპროდუქტი. საკვებში აფლატოქსინების ძირითადი წყაროა არაქისი, ფქვილი, სიმინდი და ბამბის თესლი. აფლატოქსინი M1 გვხვდება რძეში, მათ შორის დედის რძეში. ძროხებში, ცხვრებში, თხებში და კამეჩებში, რომლებიც მოიხმარენ აფლატოქსინ B1-ით დაბინძურებულ საკვებს, აფლატოქსინი M1 წარმოიქმნება მეტაბოლური პროცესების შედეგად და გამოიყოფა ამ ცხოველების რძეში.ირ. ადამიანები ექვემდებარებიან ტოქსინებს დაბინძურებული რძის და სხვა საკვების მოხმარებით.